Съвети за поддръжка и експлоатация на ПВЦ дограмата

За да Ви служи дълго и безпроблемно, новата дограма има нужда от правилна поддръжка и експлоатация.

ПВЦ дограма

Ето няколко съвета от нас  за правилна поддръжка:

Отстраняване на защитното фолио

Как да почистим алуминиева дограмаПреди довършителните ремонтни работи по помещението ,обръщане на зидовете ,боядисване и други,е нужно да се вземат мерки за за цялостно предпазване на новия прозорец от попадането на прах и други нежелани частици по стъклата,обкова и уплътнителите задължително.За целта преди това пвърхността му може да бъде облепена с подходящ материал,найлон или тиксо така ,че да може лесно да се отстрани при нужда.

Веднага след завършване на довършителните строително-монтажни работи трябва да се отстрани предпазното защитно фолио на профилите. Много срещана грешка след монтиране на ПВЦ дограма е да не се премахне защитното фолио с месеци. През времето което то е изложено на слънчевите лъчи е възможно да се наруши структурата му и неговото премахване става изключително трудно. Рискът части от него да останат по дограмата е голям.

При отстраняване на защитното фолио не трябва да се изпозлват остри и режещи инструменти. Препоръчваме ви да намокрите с хладка вода лепенката и внимателно да я отстраните, като използване мека кърпа за почистване на водата.
е консултанти.

Грижи за механизмите ( обкова )

Поне два пъти в годината третирайте със специална смазка ,спрей или механично масло за механизмите ,за отваряне и затваряне на ПВЦ дограмата, т.нар. обков. По този начин се намалява триенето между тях.Така гарантирате по-дълъг живот на вашите прозорци.

След приключване на строително-монтажните работи се уверете, че няма каквито и да е пръски от вар, цимент, хоросан и подобни строителни материали по обкова. В случай, че откриете такива – отстранете ги, защото биха могли да доведат да повреда и блокиране на обкова!

Гумени уплътнения

Проверявайте поне венъж годишно изправността на гумените уплътнения, особено тези, които са от външната страна и са изложени на пряка слънчева светлина.Аналог за тяхната поддръжка са автомобилните уплътнители.

Почистване на дограмата

Не третирайте алуминиевите и pvc профили с почистващи вещества, които съдържат абразив. Това би довело до непоправимо нарушаване повърхността на дограмата. Ако pvc дограмата ви има леки замърсявания – използвайте гъба и топла вода или щадящ повърхности препарат.

При по-силно замърсяване , потърсете специални почистващи средства за PVC дограма или се обърнете към нашите консултанти.

Борба с конденза

Високата влажност на въздуха в помещението е причина за появата на конденз по дограмата.

За да избегнете конденза и да се наслаждавате на добър микроклимат във вашия дом ви съветваме:
Борбата с конденза започва още с поръчването на нова дограма,като се предвиждат методи за микровентилиране на прозореца.
• Проветрявайте жилището си често ,поне веднъж на ден за 15-20мин.
• Убедете се в качеството на външната си топло и хидро изолация;
• Доверете се на топлоизолационен или слънцезащитен стъклопакет – изберете LowE(К) или ENERGY стъкла;
• Съобразете се с правилата за поставяне на отоплителните уреди спрямо дограмата на прозорците ви.

Вземете мерки да ограничите източниците на образуване на пари или поне своевременно тя да бъде изтегляна от помещението чрез абсорбатори или други.